Invloed van sporten op je mentale weerbaarheid

invloed van sporten op je lichaam geest en je mentale weerbaarheid

Mentale weerbaarheid

Lekker in je vel zitten.

In je vel zitten.

Dat doet sporten.

Twee weken geleden op vrijdagavond keek ik naar The Voice of Holland. In voorbereiding op de finale neemt Anouk haar pupil Dani mee naar haar Personal Trainer.

Nee, niet voor een strakke buik of stevige billen.

Voor mentale weerbaarheid.

Dani is gevoelig, raakbaar, heeft last van alle reacties die hij krijgt, haatreacties én de positieve. Gewoon, alles dat op hem afkomt. De tranen prikken.

De personal trainer van Anouk doet me denken aan Kees, wat ouder, een grijze baard. Hij heeft het karakter van Jordi en de energie van Nomi.

Ze gaan trainen, op de mat, in de touwen, op de apparaten. Dani werkt zich de blubber, hij kreunt en steunt, en is… dolblij. Zijn ogen lichten op, hij lijkt wel groter.

Zijn stemming is gelift, hij voelt zijn lijf, hij heeft diep geademd. Hij is tevreden, over zichzelf, zijn inzet. Hij ziet het weer zitten. Hij heeft zelfvertrouwen.

En ja, dat zakt, daarom ga je nog een keer sporten, en nog eens, en nog eens.

Dat is nog goed voor je conditie ook, en stressverlagend. Je slaapt lekkerder. En de mooie billen? Die krijg je er cadeau bij.

Dit laatste zei ik altijd tegen mijn ‘pupillen’, cliënten. Ze kwamen om te sporten, Pilates lessen gaf ik, maar ze kregen mental ease. Ontspanning en focus. Ze waren tevreden, in flow. Blij met zichzelf. En ja, kregen een strakke buik.

Sporten is veel meer dan werken aan je lijf. Het is werken aan jezelf, voor jezelf. En zelfvertrouwen begint daar: bij jou.

Vertrouwen komt van binnenuit. Heb je zelfvertrouwen, dan ben je mentaal weerbaar. Niet omdat je jezelf beschermt of anders voordoet dan je bent. Nee, omdat je jezelf bent.

Sporten helpt je daarbij. Dat straal je uit. Van sporten sta je ‘aan’. Je voelt je sterk, tevreden, je wangen zijn rood. En je mooie, gezonde lijf, dat is de kers op de taart.

Over de auteur:

Barbara Wesselingh is zelfvertrouwen coach.

https://www.barbarawesselingh.nl/wat-ik-doe

Ze heeft haar praktijk aan de Lekdijk West in Wijk bij Duurstede. ‘We zijn human beings’, zegt ze. Human: lichaam en Being: ziel. Het sterkste setje ben je als je die twee laat samenwerken.

Als je haar vraagt wat ze doet, zegt ze: ik help je (weer) verliefd worden op jezelf.

Bij Barbara kan je terecht voor een persoonlijk consult en intuïtie training. Op haar website schrijft ze: je intuïtie kan je trainen, om dezelfde redenen dat je je lichaam traint: (veer)kracht en ontspanning.

Pilateslessen geeft ze niet meer, al zal ze pijn in je rug altijd wel meenemen in haar werk met jou. Om je daarna gauw terug te sturen naar de sportschool, naar het verzorgend, toeziend oog van team YouNomi. Want bewegen heelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *